Mål:
Ge de aktiva en kunskap i grunderna i konståkning samt utveckla en förståelse för hur viktig fysträningen är för att ha tillräckligt med styrka och smidighet för att kunna
utföra konståkningens specifika moment. Skapa ett idrottsintresse för framtida träning.
Krav på korrekt utrustning för konståkning!!
Träningsmoment is & fys:
Huvudvikt läggs vid grundläggande skridskoteknik och steg för att utveckla kvalitén och
stabiliteten på isen. Grundläggande kunskap för piruetter, steg och hopp.
På fysträningen tränas allsidig träning för att få en ”stabil grund” samt enklare
grenspecifika övningar för att erhålla grenspecifik styrka och smidighet.
För de som önskar och tränarna anser är redo, så finns möjligheten att delat på "Slinga-uppvisning" vid 2st tillfällen under säsongen. Här får åkarna memorera en kortare slinga med olika moment som sedan visas upp på 1/3-del av isen framför publik.
K2 betyder Konståkningsskola med 2st ispass och 1st fyspass/vecka.
K3 betyder Konståkningsskola med 3st ispass och 2st fyspass/vecka.
Hjälmpolicy i föreningen:
Det är obligatoriskt med hjälm för aktiva i Skridskoskolan. Hjälmen bör vara anpassad för träning på is och täcka hela huvudet (som en ishockeyhjälm utan galler).
När man tagit alla Leo-märken samt det efterföljande inledande kunskapstestet, kan det eventuellt vara dags att börja åka utan hjälm. När tränaren bedömer att en åkare är såpass stadig och redo att det är säkert för åkaren att börja åka utan hjälm, meddelas föräldrarna om det. De får ta beslut om deras barn/ungdom får börja ta av sig hjälmen successivt eller om den ska stanna på ett tag till. På träningarna kan man, efter man fått ok att ta av hjälmen, använda "pannband" som ett extra skydd - viktigt att båda åkare och vårdnadshavare är medvetna om att ett pannband inte skyddar eller ersätter en hjälm.
Försäljning vid jul eller påsk
Alla gruppers medlemmar deltar vid obligatorisk försäljning av tex ljus eller andra varor för att hjälpa till att stärka klubbkassan (gäller ej Skridskoskolan) för tex kostnader för inköp av is, lokalhyror osv. Enligt beslut på årsmötet 2023 bestämdes att det också går att betala motsvarande summa till föreningen, men inte behöva hämta ut de varor som ska säljas.
Föreningens arrangemang
Förälder till åkare i föreningen ska vara delaktig genom att hjälpa till vid arrangemang som föreningen anordnar, tex jul-och våruppvisning, Slingauppvisning, tävlingar, test, sociala events m fl. Information ges av styrelsen inför varje terminsstart vid informations-och föräldrarmöten om vilka grupper som ska finns tillgängliga vid vilka av föreningens arrangemang.
Uppförandekod
Förälder och aktiv ska vara insatta i samt acceptera Svenska Konståkningsförbundets Uppförandekod, Solna Konståknings värdergrund och övriga styrdokument.